След като премиерът Николай Денков заяви, че от догодина ставката за ДДС

...
След като премиерът Николай Денков заяви, че от догодина ставката за ДДС
Коментари Харесай

Собственик на ресторант в Пловдив скочи срещу връщането на 20% ДДС за заведения

След като премиерът Николай Денков заяви, че от следващата година ставката за Данък добавена стойност за заведения за хранене още веднъж става 20%, последва много отрицателна реакция от туристическия отрасъл.

Припомняме, че пониженото на 9% Данък добавена стойност бе въведено като антикризисна мярка по време на коронавирус пандемията. Основен аргумент " срещу " на асоциацията на заведенията бе, че в България към момента има спад на задграничните туристи по отношение на броя им преди пандемията, надлежно не би трябвало да връщат остарялата ставка.

Освен това обратно на очакваното от асоциацията показаха още, че по формалните данни след понижената ставка на Данък добавена стойност средствата, влезнали в държавния бюджет от директни и косвени налози в ресторантьорския отрасъл, са се нараснали, а не са намалели, а в 24 страни от Европейски Съюз ставките за Данък добавена стойност в секторите хотелиерство и ресторантьорство са диференцирани.

Какво обаче мислят пловдивските ресторантьори по въпроса, откакто в града ни въпреки всичко се наблюдава положителен приръст на туристите за първите 6 месеца на 2023 по отношение на тези от 2019? Plovdiv24.bg. разговаря с Димитър Гинов, собственик на паметното пловдивско заведение " Джоана ".

" Не съм склонен с това нещо. Министър-председателят, който очевидно нищо не схваща от този туризъм, не се досеща, че данъкът облага, който плащаме, е е доста по-голям към този момент, в сравнение с при 20%. Просто би трябвало финансистите много добре да му разяснят нещата. Същевременно министърката на туризма и тя е толкоз зле по отношение на туризма, че какво да ви кажа... Това са хора с лимитирано виждане ", разяснява притежателят.

Собственикът смята, че възходът на туризма в града ни по отношение на 2019 година не е задоволително състоятелен аршин за смяна на ставката и уточни един сериозен проблем в северната част на Пловдив – ремонтите.

Ще ви кажа почтено какъв брой се е покачило: Вие се обаждате в Пловдив, в ресторант  " Джоана ". Ние тук към този момент година и половина няма по какъв начин да работим заради изкопните действия, по които никой не работи. Туристите стоят в центъра, те не са по целия град. Няма по какъв начин да дойдат да гледат разкопките тук - канали и трактори.

Така, че както София не е фактор за установяване на туризма в цялата страна, по този начин и Пловдив - център не дефинира туризма в целия град. Всеки регион в града си има своите прерогативи и дефекти, а в " Кършияка " най-големият минус е, че към този момент две години не престават тези ровове. Хората мъчно се предвижат отсам, не минават. Прашно е на всички места! Така че за това Данък добавена стойност моето виждане е, че би трябвало да си остане на 9%, каза притежателят Димитър Гинов.
 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР